Hvad er Permakultur & skovhaver?

SONY DSCPermakultur handler om hvordan vi kan indrette en bæredygtig livsstil. Der laves omhyggelige designs, hvor naturens økosystemer bruges som model for, hvordan vi indretter menneskers levesteder. Permakulturens etik er at drage omsorg for kloden, omsorg for menneskene, samt at skabe en retfærdig fordeling af ressourcerne.

Skovhaven er et permakulturelt dyrkningssystem, hvor nødde- og frugttræer, bærbuske og flerårige grønsager og bunddækkeplanter dyrkes i blandingskultur. Skovhaver er højproduktive, kulstoflagrende, opbygger jordens frugtbarhed og er modstandsdygtige over for sygdomme, skadedyr og tørke. Lev Bæredygtigt er ved at etablere en Skovhave og arbejder også med andre former for skovlandbrug.

 

2 tanker om “Hvad er Permakultur & skovhaver?”

 1. Hej,

  Det her er til en skoleopgave.
  Jeg ville lige høre hvad, der er dårligt ved det konventionelle landbrug? og er permakulutr løsningen? og hvis det er løsningen, kan det så lade sig gøre i Danmark?

  Vh Elias

  1. Hej elias. Det kan være at det er lidt sent at skrive svar som du kan bruge til opgaven, men jeg kan da oplyse om at man på samsø også eksperimenterer med Skovhaver og permakultur. så det kan bestemt lade sig gøre i Danmark.

   Her er nogle af de uheldige eller ligefrem skadelige virkninger ved det vi kalder konventionelt landbrug (dvs. landbrug med kunstgødning, sprøjtemidler og enårige monokultur-planter):

   Udvaskning af næringsstoffer —> forurening af vandmiljøet, heriblandt eutrofiering og algeblomst —> fiskedød, plantedød, tab af levesteder og ynglesteder for dyr der lever i vand. Det er en meget dyr og ødelæggende konsekvens.

   Sprøjtemidler kan skade både landmanden og dyrelivet i og omkring markerne og også grundvandet og i visse tilfælde de mennesker der vælger at spise planterne. Mange drikkevandsboringer er i dag desværre forurenet af sprøjtemidler og har skabt skader på insektlivet, herunder sommerfugle, og det har igen givet problemer for fuglelivet. Alt i alt ikke godt. I troperne sprøjtes der ofte med meget giftige midler, som heldigvis er forbudt i Danmark, men rester af giftene findes i blandt andet citrus-frugter og importeret frugt.

   Kunstgødning og monokulturel enårig dyrkning udpiner jorden og nedbryder vigtige og livgivende organismer, herunder vigtige svampe som ellers hjælper planterne. det giver også et stort madspild, da det kan være svært at udnytte og afsætte alt det som dyrkes, hvis ikke markedet er til det.

   Alle disse tre punkter løses ved permakultur. Det er bare tre vigtige eksempler, men der kunne skrives meget mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *