Permakultur nr. 11-2014

SONY DSCNummeret byder bl.a. på artiklerne:

Kastanier – basismad fra skoven

I højproduktive skovhaver og skovlandbrugssystemer, der genopbygger naturens økosystemer og lagrer kulstof, er ægte kastanje en hovedafgrøde…men hvordan kan vi dyrke og bruge den i kosten? Vi tager til Frankrig og ser på hvordan kastanje har været basismad – på dyrkning og brug. Kastanjer er et sundt og reelt alternativ til korn og kartofler, og vi vil med denne artikel opfordre dem, der har jord, til at påbegynde plantning af kastanjetræer.

 

Permakultur og landbrugspolitik

Ole Kjærulff Davidsen er aktiv i foreningen Frie Bønder og driver et alsidigt smålandbrug. Han forklarer her, hvordan landbrugspolitik gennem tiderne har formet udviklingen af landbruget, og argumenterer hermed også for, hvorfor permakulturbevægelsen også bør arbejde politisk nu. Hvordan Permakulturbevægelsen må kræve sine principper realiseret på hver en plet på kloden …

 

Södra Rörums Fællesbrug i Sverige – samarbejde i lokalsamfundet

Med klimaforandringerne og peak oil som en del af en fælles fremtidsforestilling, er en gruppe gået sammen om at skabe lokal fødevareforsyning med udgangspunkt i en gård og et forsamlingshus til dyrkning og salg. De oplever det som et glimt af en anden verden, der er mulig, med overflod og fællesskab. Omstilling til en bæredygtig fremtid.

 

Gråt spildevand til vanding af drivhuset

Er det muligt at finde en ny simpel og billig metode til håndtering af spildevand på husstands niveau. En metode som på en gang har miljømæssige fordele ved at spare energi og ressourcer til anlæg og drift af systemet, og som samtidig giver en god rensning af spildevandet og genbruger noget af det til dyrkning af fødevarer. I denne artikel giver vi et bud på en løsning.

 

Tanghøst – Grønsager fra havets skove

Alt tang kan spises. Det smager godt og er sundt. Det er CO2-neutral kost, der bare kan høstes som en grønsag…og ikke nok med det. Ved tang-høst fjernes nogen af de næringsstoffer, der bl.a. grundet overgødskning i landbruget, er for mange af i havet, og bringes tilbage til landjordens økosystem. Tanghøst hjælper altså på vej med at genoprette den naturlige balance i havets økosystemer. Høst den lokalt som en oplagt ingrediens i permakultur husholdningen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *